26.8.11

Day 12.


I watched a documentary about how supermarkets throw out food that has not even reached its best before-date and how much of e.g. veggies never make it to the shops because they are the wrong size or shape. Looked into the waste matter from a household point of view and found this Finnish study.

My parents had a garden at our summer house where they grew veggies and potatoes, enough to get us through the winter, and a little to give out to other families, too. We had endless bushes of gooseberries and currants. We went to the forest for blueberries, lingonberries and mushrooms. Nothing was wasted, leftover were used efficiently. Also, my mom had a good pantry, with stables to get us through if money was low or we didn't make it to the shops.

I don't have a kitchen garden but I do have a pantry. Now I just need to make sure that nothing goes out of date. And make sure I don't buy stuff we don't use. Definately making that one of my goals for the year.
------------------------------------

Katsoin dokkarin siitä miten paljon kaupat ja tukut laittavat ruokaa jätteeksi, ja miten yhä useammat meistä eivät enää tiedä mistä ruoka tulee ja miten se kasvaa. Muistelin että hiljattain olin lukenut jostain suomalaisia lukuja kotitalouksien tuhlaamisesta, ja ne löytyivät täältä.

Vanhemmillani oli kesämökillä kasvimaa, joka ruokki meidät ja muutamat muutkin. Lisäksi pihassa oli marjapuskia, ja metsästä saatiin sienet, mustikat ja puolukat (vaikka muistelen että osa ostetettiin naapurin tädiltä, joka hankki elantonsa pääsosin marjanpoiminnalla). Ja äidillä oli pakastimen lisäksi kuiva-ainekaappi, josta sai loihdittua vaikka mitä.

Meillä ei ole kasvimaata, enkä käy keräämässä metsän antimia. Mutta kuiva-ainekaappi on. Tämän vuoden tavoitteiden joukkoon lisättiin just ruokatalouden järkeistäminen tässä huushollissa.

No comments:

Post a Comment